Vest Elektro IKT AS Org nr 989 286 145
Evja
6900 Florø
Man-Fre: 07:30 - 15:30
57 75 22 11
Send oss en forespørsel

Ord og uttrykk

A

Ampere

Ordet ampere bruker man for å forklare strøm-mengden. Med ampere måler man mengden på strømmen.

Sikringene man har i et hus er en sikkerhet for at man ikke skal kunne bruke mer strøm enn ledningsnettet i huset takler.

Dersom en sikring er merket med feks. 16A betyr det at sikringen vil løse ut dersom strømmen overstiger dette.

B

Brannvarsling

Alle hus skal ha installert et brannvarslingsanlegg. Dette redder liv. Et brannvarslingsanlegg kan feks. bestå av to seriekoblede røykvarslere. Det betyr at dersom den ene røykvarsleren slår ut vil også den andre gjøre det. Det finnes to typer røykvarslere, en ionisk type og en optisk type. Disse fungerer på forskjellig måte, og har forskjellige egenskaper med tanke på å detektere brann. De ioniske røykvarslerne bruker lengst tid på å varsle den vanligste type brann i boliger; ulmebrann. Derfor anbefaler DSB å benytte optiske røykvarslere.

D

Dimmer

En dimmer benyttes i et rom for å dempe lyset trinnløst fra full styrke til lyset er av. Ved å dimme lyset reduseres også energiforbruket og levetiden på lyskildene øker. Dimming av lys benyttes også for å skape behagelig stemning i et rom.

J

Jordfeilbryteren

Jordfeilbryteren er en enhet som installeres i sikringsskapet for å overvåke lekkasjestrømmer mot jord. Den fungerer ved at den sammenlikner tilført strøm med retur strøm. Er returstrømmen mindre enn tilført strøm, betyr det at noe av strømmen går til jord, og om lekkstrømmen overstiger innstilt verdi på jordfeilbryteren vil den slå ut og koble ut installasjonen det er oppdaget jordfeil i. Utløsestrøm vil normalt være 30 mA(milli ampere).

I nye sikringsskap bruker man ofte jordfeilautomater, som er en kombinasjon av automatsikring og jordfeilbryter

Les mer om Jordfeilbryter her

K

KNX

KNX er et åpent system hvor du kan mikse produkter fra flere produsenter. Et KNX system er fritt programmerbart og alle komponenter kan tilpasses dine ønsker og behov. KNX-teknologien kan enkelt styre alle funksjoner for boligen eller hytta via internett. I dag er det 120 produsenter fra hele Europa som produserer utstyr til dette systemet og alle følger KNX-standarden. Dette gjør at alt utstyr som kommer ut på markedet er kompatibelt med utstyr fra de andre leverandørene. KNX benyttes til mange forskjellige styringsoppgaver i et bygg. En av fordelene med dette systemet er at du kan implementere mange styringsoppgaver i et og samme system. Et KNX system vil ofte være basis i et Smarthus.

Komfyrvakt

En komfyrvakt tilkobles komfyren i huset og skal sørge for å koble vekk strømmen til komfyren dersom denne ikke slås av. En komfyrvakt vil medføre at branner ifm. ikke avslåtte komfyrer unngås.

Les mer om komfyrvakt her

 

L

LED

LED står for Light Emitting Diode. LED eller lysdioder er en elektrisk komponent som gir fra seg lys når den tilføres elektrisk strøm. LED-lyskilder er det mest miljøvennlige alternativet for lyssetting, og bruker langt mindre strøm enn en vanlig lyspære. LED-lyskilder kan vare i opptil 25 år, så du skifter dem ut mye sjeldnere enn andre lyskilder. De er en investering som varer i årevis. I LED-lyskildene finnes der absolutt ingen farlige stoffer, slik at de trygt kan brukes i alle rom og er enkle å kvitte seg med.

 

Lumen

Lumen sier hvor mye lys som totalt strømmer ut fra kilden. Dette er betegnelsen som tas i bruk i stedet for å snakke om wattverdien i en glødelampe. Lumen sier ikke noe om hvor intenst lyset er, men hvor mye lys som strømmer ut fra en lyskilde i alle retninger.

Lux

Lux er en betegnelse for belysningsstyrke og sier hvor mye lys som faller på en flate. Lux er lumen per kvadratmeter og forteller hvor opplyst en flate er, f. eks. skrivebordet ditt.

O

Overspenningsvern

Et overspenningsvern beskytter elektrisk utstyr ved å gi overspenningen motstand, slik at denne ledes ned til jord. Overspenning dannes ved feks. feil i strømforsyningsnettet, sikringsbrudd, start/stopp av elektriske motorer, heiser etc, bryterkoblinger, tordenvær og lynnedslag.

Overspenningsvern er ofte en billig forsikring, feks. kan en PC/server miste viktige data og feil kan oppstå i hardware (og software, som følge av plutselig stopp). Dette kan fort bli mye dyrere enn et overspenningsvern

S

Smarthus

Smarthus er dagens og morgendagens generasjon elektrisk installasjon. Systemet kan tilpasses hver enkelt boenhet være seg leiligheter, hybeler eller eneboliger. Smarthus må installeres under byggefasen.
Systemet bygger på programmert styring av lys og varme, og du som bruker bestemmer hva som skal skje hvor og når. Temperatursenking i rom eller på tider du ikke er hjemme bidrar i sterk grad til reduserte strømutgifter. Smarthus installasjonen vil være med på å skape en tryggere hverdag for brukeren uansett om du er nyetablert, med kommende barn, med barn i tenårene eller i besteforeldre fasen. Smarthus er et enkelt system som gir deg mulighet til smarte løsninger. Brann-potensielle kurser som går til f.eks. TV, strykejern, komfyr etc. kan enkelt kobles helt ut. Ved å forhåndsprogrammere en «gå på jobben»-knapp, som f.eks. monteres ved utgangsdøren, vil temperauren senkes, ønsket lys slukkes og brann-potensielle kurser kobles ut med et tastetrykk. Enklere kan det ikke bli.

Les mer om Smarthus her

T

Termostat

En termostat benyttes til å regulere varmen i et rom. I en enebolig benyttes normalt enten gulvtermostat eller romtermostat. Termostaten stilles inn på ønsket rom temperatur og vil sørge for at temperaturen holder seg tilnærmet lik innstilt verdi. Gulvtermostater benyttes ofte til varmekabel i bad/vaskerom, mens romtermostater benyttes til ovner eller varmekabel i øvrige rom.

 

V

Volt

Ordet volt bruker man for å forklare hvor høy spenning den elektriske energien har. Elektriske installasjoner i hus i Norge har spenning på 230 V. Spenningen måles i Volt[V]. Vanlig elektrisk utstyr i norske hjem er designet for å tåle en spenning på 230V +/- 10 %. I enkelt andre land er spenningen i hus 110V. Da må man benytte en omformer for å kunne koble til sitt elektriske utstyr.

W

Watt

Skal man skifte lyspære i en lampe, ser man gjerne på lampen(helst) eller på den gamle pæren for å finne ut hvor mange watt lampen tåler. Den tåler kanskje 25, 40 eller 60 Watt. Watt er et mål for hvor stor effekt den bruker. Dersom man bruker 60 Watt i en time, forbruker man 0,06 kWt.

kW står for kilowatt, mens t står for time. Når man måler effekt bruker man watt eller kilowatt betegnelsen. Måler man energi brukes watt-timer eller kilowatt-timer.

X

xComfort

xComfort er en trådløs installasjonsmetode for det elektriske anlegget i huset. Det gir smartere funksjoner, større sikkerhet og økt komfort for deg som beboer. Mulighetene som xComfort gir er ikke bare funksjonelle, men de kan også redusere strømforbruket. xComfort har mye av de samme funksjonene som KNX, men siden det er trådløst egner det seg godt ved rehabilitering av boliger. xComfort kommer inn under kategorien Smarthus.